Hanna och Per Lalander

Per Lalander

Pelle Lalander skriver om sin far Pers ungdomsår och åren i Malmberget och Luleå fram till flytten till Östersund – då intresset för släktföreningen tog fart. Vi får följa hans utveckling av de olika affärsrörelserna, hur de utvecklades, avvecklades och startade på nytt – med välkänt gott resultat. 

Per blev ombedd av sin dotter Gretas son – Per-Åke Sandström – att själv nerteckna sin minnen. Han hann tyvärr inte skriva om hela sitt liv, men det han hann är mycket personligt, mycket intressant och det ger en initierad bild av Pers liv. Per blev 68 år, så när som på någon vecka. 

Hanna och Per Lalander

Några månader senare föddes sonen Ture i Malmberget. Döttrarna Karin föddes 1905 i Gällivare och Greta 1906 i Malmberget och sedan sonen Pelle 1912. Hanna och Per gifte sig i november 1903. Hanna var då 17 år och Per 28 år. 1927 kom det första barn-barnet, Greta och Lars-Börje Sandströms son Per-Åke.

Hanna och Per fick åtta barnbarn. Två av dem var flickor: Margareta Lalander (dotter till Ture) och Christina Lindberg (dotter till Greta).
Tures söner var Folke och Anders; Karins var Ulf och Per-Olof och Gretas sönerna Per-Åke och Rolf.