Föreningen  Lalandersläkten
Olofgrenen

Olofgrenens förtroendekvinna är Carina Forss.
tfnl/fax: 0647-422 54
carinaforss@hotmail.com

 

Carina bor i Huså där hon vuxit upp och bott under alla år. Hon är sambo med Per-Olof Löding och de har en son David som nu är 18 år. Carina är den yngsta av Anna och Sigge Forss sju barn varav fyra bor i Huså.
Carina har drivit affären i Huså tillsammans med sin syster Sonja sedan 1979, men har nu tagit det svåra beslutet att stänga affären. Dels har ICA:s krav ökat med avseende på datorisering och sortiment, de har även fått höjda avgifter, men efter att skolan och dagis tvingats stänga så syns ingen ljusning när det gäller antal åretruntboende i Huså. Affären har funnits i släkten sedan 1937.
Carina har förstås varit aktiv i Huså-spelen som gavs 1979-1999. I samband med detta så började hon, och några med henne, att fundera över Kallbygdens kvinnohistoria och startade en studiecirkel. Målet var att kunna dramatisera byns kvinnohistoria och det nåddes snabbare än man trott - vågat hoppas på. Redan det första "Spektaklet", som var tänkt att vara en mannekänguppvisning med gamla kläder till försäljning blev en succé. Kläderna behölls och omdömet "himla roligt" gav blodad tand. Det hela utvecklades till en Jubelafton med gammeldags mat och underhållning med temat "Livet och kärleken" och att gå från playback till egen sång.
Gruppen som heter "Släktingarna" består av sex medlemmar som alla är släkt. Carina och hennes syster Ingvor Anjevall ingår liksom systerdottern Linda Forss vars mamma är Britten. De tre övriga är släkt på mamma Annas sida. Det är Vera och Harriet Möller samt Marianne Westholm. De har även sjungit med Ronny Eriksson.
"Släktingarna" uppträder i olika sammanhang och har bland annat uppträtt på Landsbygds-riksdagen 2000, på skogstjänstemännens vårexkursion på Fröå gruva, arrangerat en Kulimusi-kalisk kavalkad i Huså och tagit fram en kortversion av Huså-spelen. Jubelaftnarna fortsätter - med olika teman - och de har nu lärt sig att det inte är populärt hos publiken om de inte tar med "de gamla godingarna".
"Släktingarna" har fortbildat sig genom en dramakurs i Föreningen Huså Spelets regi och gör allt som de tycker är roligt - och struntar i allt annat.
Så här presenteras Carina i dessa sammanhang:
"Den självklara stjärnan på Huså bys kulturhimmel. Driver Huså bys Icabutik (Bua) och sambandscentral tillsammans med en av "Släktingarnas" största supporter Sonja. Som "Släkting" är Carina vår skickligaste improvisatör, manliga solissa och iförd rosa mamelucker vår mest kärlekskranka skrattpåse".
Man kan bara konstatera att Olof-grenen har fått en värdig Förtroendekvinna.
Carina hittar du på sidan 487 i Släktboken